Света архијерејска Литургија на празник Сретења Господњег у Новим Карловцима

На велики празник Сретења Господњег Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије служио је Свету архијерејску Литургију у Новим Карловцима. Епископу сремском саслуживали су свештеници Господњи: архијерејски намесник сремскокарловачки протојереј Борис Милинковић, архимандрит Нифонт Павловић, јереј Предраг Антонијевић, јереј Бранислав Дивљак, протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Милорад Бојчић.

У храму Сретења Господњег благоверни народ Нових Карловаца и околине сабрао се на Трпезу Господњу, заједно с мајкама и очевима с више деце. Мајке, предложене од парохије у Новим Карловцима, добиле су том приликом од Епископа сремског орден Свете Мајке Ангелине. Наведено одликовање добиле су: Марина Продановић, Тања Рикова, Слободанка Којић, Драгана Сувајџић, Оливера Петровић, Олгица Ракар, Тања Кордулуп и Милка Џамбић.

У беседи коју је тим поводом произнео Епископ сремски Василије поменута је Благодат рађања, која почива на свим људима од стварања света, како је стоји у Књизи Постања. Сусрет Светог Симеона, старца који је један од древних мудраца, са Христом и изречена молитва „Ниње отпушчајеши“ која се до данас чита сваке вечерње службе јесте предукус нашег сусрета с Богом праотаца и отаца. На свакој Светој Литургији, како је навео Епископ сремски, присутан је и Бог. Храм Сретења Господњег подигнут је пре око 200 година и у њему је до данас служено мноштво Светих литургија на којима је народ Нових Карловаца доживео много радосних тренутака. Све то је доказ Божијег присуства и Његове божанске Љубави.

Након Свете архијерејске Литургије Његово преосвештенство Епископ сремски Василије, заједно с многобројним свештенством, био је на свечаном ручку који је припремио домаћин и парох храма Сретења Господњег у Новим Карловцима протојереј-ставрофор Момир Џомбић.

текст и фото: вероучитељ Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *