Патријарх началствовао празничним сабрањем у Милтону

У недељу, 12. фебруара 2017. године, о празнику Света Три Јерарха, обележена је слава придворне капеле Епископске резиденције у манастиру Милтону, у Онтарију.

Овим поводом Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег, уз саслужење Преосвећене господе Епископа новограчаничког Лонгина, источноамеричког Иринеја и канадског Митрофана, и више свештенослужитења Епархије канадске.

На богослужењу је певао хор Кир Стефан Србин из Торонта, а молитвено учешће узело је више од три стотине верника стигавших по силном снегу и општем невремену.

Благословивши славски колач Његова Светост је позвао све вернике Епархије канаде да се угледају на дивне светитеље Цркве Божје и да се, следећи њихове примере, приближавају Богу. Поздрављајући домаћина епископа Митрофана, Свјатејши је нагласио да је Свети Архијерејски Сабор послао мудрог и искусног архијереја да управља кормилом Цркве у највећој по територији Епархији Српске Православне Цркве и да га изузетно радује што је велики број Срба окупљен око своје Цркве.

Његова Светост је посебно захвалио великој добротворки Српске Православне Цркве, која је носилац ордена Светог Саве за своје заслуге у реновирању цркве Светог архангела Михаила у Торонту, гђи Ребеки Убавки Макдоналд, за сав труд и љубав, али и средства којима је уложила себе у обитељ милтонску. Гђа Макдоналд, са комплетним својим особљем, даноноћно је радила и једнострано финансирала обнову манастирског конака и епархијских просторија. Банкет приређен у част славе и освећења обновљеног конака запечаћен је речима Преосвећеног Епископа г. Митрофана да делимо све што имамо са другима, јер то је дато свима од Бога и имамо обавезу да то поделимо управо онако како Бог дели своју љубав свим људима – поједнако.

Посебно дирљив је био осврт гђе Макдоналд на своје васпитање у православном домаћинству, где је њена мајка гајила молитву и активну љубав према Цркви. Дирнута до суза, није скривала своју захвалност и част када ју је епископ Митрофан прогласио за ктиторку манастира Милтон. Уз куму овогодишње славе, многи прегаоци у реновирању манастира који су се посебно заложили трудом одликовани су архијерејским граматама и захвалницама. Кумства са следећу годину примио се дугогодишњи председник Црквено-школске општине Светог Николаја у Хамилтону г. Рајко Ђурђевић.

јереј Јован Б. Марјанац, епархијски секретар

преузето са сајта СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *