Ноћ музеја у Загребу

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, Музеј Српске Православне Цркве и Епархије загребачко-љубљанске учествовао је ове године на манифестацији „Ноћ Музеја 2017“.  У Републици Хрватској Ноћ музеја је одражана већ дванаест пута. Ово је прва година да је и Музеј СПЦ имао част да узме учешћа у овој музејског манифестацији.

Тема овогодишње Ноћи музеја била је музика и знаменити композитори. У складу са темом хор Саборног храма Преображења Господњег одржао је у 20 часова концерт литургијских композиција у Саборном храму који је био отворен за посетиоце све до 22 часа.

У музеју је госте дочекивао ризничар музеја ђакон Бранимир Јокић заједно са ученицима Гимназије К.К.Бранковић. Музеј је отворио своја врата за посетиоце у 19 часова а затворио их у пола часа по поноћи. Праћени појањем хора у Саборном храму и појањем ковиљских монаха у Музеју сви посетиоци су били одушевљени поставком. Кроз храм и музеј прошло је око пет стотина посетиоца, међу којима је било много Загребчана али и гостију из иностранства који су у Загреб дошли искључиво поводом ове манифестације. С обзиром да је ово прва година како је Музеј узео учешћа у Ноћи музеја број посетилаца је већи него што је очекиван.

Музеј СПЦ Епархије загребачко-љубљанске после поновног отварања својих врата 2006. године полако али сигурно се афирмише у културну понуду града Загреба. У десет година како поновно делује просечно годишње има око две стотине групних посета као и стотине индивидуалниих посета.

Године 2013. Музеј СПЦ је ушао у понуду туристичке заједнице Загреба и у туристички информатор престонице. Од тада све више туриста долази у посету Музеју. Поред туристичких посета Музеју већ традиционално у обилазак долазе и групе студената како државних тако и приватних факултета а нарочито студенти Католичког богословског факултета са професорима.

Загребчани су били одушевљени да у престоници постоји овакав уникатан Музеј који са својим фундусом представља још један драгуљ у круни загребачких културно-историјских институција. Цела манифестиација је прошла без проблема и у најбољем реду.

ђакон Бранимир Јокић,
ризничар музеја Српске Православне Цркве Епархије загребачко-љубљанске

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *