ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ “БРАЋА ГРУЛОВИЋ“ У БЕШКИ И У ОШ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ У МАРАДИКУ

Прослава Светитеља Саве, Првог српског архиепископа, свечано је прослављена у школама Бешке и Марадика. Председник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић је био на свечаном резању славског колача, у присуству наставног колектива ОШ „Браћа Груловић“. Свештеници, протојереј-ставрофор Брацо Санчанин и протојереј Мирослав Дамњановић, су се помолили за напредак школе и места. После молитве беседу наставном колективу је одржао протојереј Мирослав Дамњановић који је присутнима напоменуо генијалност личности и дела Светога Саве, који је био таква личност да чега год да се дотакао у стваралаштву умео је да се оствари.

После тога је уследила свечана приредба коју су припремили наставници ОШ „Браћа Груловић“ – наставница српског језика Невенка Вујчин; наставница музичког васпитања Валентина Боћан, а уз техничку подршку учитељице Радене Лончар. Деца су после приредбе отишла у храм Ваведења Пресвете Богородице у Бешки. Ту их је дочекао вероучитељ Горан Груловић. Уз одговарање на јектеније, појање причаснога и говорење молитве „Оче наш” деца су радосно дочекали традиционално рецитовање стихова првака у Светосавском дому. Свештенство је поделило свој деци књиге о оцу Тадеју, и заједно с кумовима спремило поклоне и переце за децу.

У Светосавском дому су прво освећени славски колачи, било је двадесетак кумова. Изабрани су нови кумови, а сви кумови су били на трпези љубави. После молитве је уследио програм за прваке. Сви прваци су рецитовали стихове о Светом Сави, крсној Слави, Христу, и добијали су пакетиће.

Светосавска приредба у ОШ „Бранко Радичевић“ у Марадику је почела у 13 часова. Јереј Симеон Жегарац је осветио славски колач у присуству свих наставника, деце и особља ОШ „Бранко Радичевић“. Лепо је било видети како на молитву јереја Симеона цела сала одговара са амин. После тога је уследио програм који су припремили наставници: наставница српског језика Ана Ханг, наставница музичког васпитања Невена Вуковић и вероучитељ Горан Груловић. Задњи део приредбе је била представа „Бранко Радичевић и Свети Сава“ по тексту вероучитеља Горана Груловића, која је остварена уз подршку глумца и боема Стевана Гицића из Бешке.

 

Текст и фотографије вероучитељ Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *