Празник Светог Саве у Новој Пазови

Светосавске свечаности у храму Свете Петке овог, 2017. Лета Господњег почеле су уочи празника празничним Вечерњим богослужењем, настављене на дан празника Светом Литургијом са почетком у 9 часова, коју су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић, и ђакон Светогор Сандић, а појао је хор „Свети владика Николај Српски.“  Ђакон Светогор Сандић је прочитао Светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, којом Његово Преосвештенство посебно апелује на значај породице. По завршетку Свете Литургије обављен  је славски обред, и избор светосавских кумова за 2018.годину, а затим смо уживали у дечијим рецитацијама и певањем песама Светом Сави. Заједничко послужење у порти храма.

У 12 часова протојереј-ставрофор Миле Јокић обавио је славски обред у дечијем вртићу „Полетарац.“ У 13 часова сви пароси новопазовачки и ђакон Светогор Сандић учествовали су у славском обреду у ОШ „Растко Немањић-Свети Сава“, а началствовао је протојереј-ставрофор Миле Јокић који се овом приликом обратио пригодном беседом у којој се захвалио овогодишњем куму Николи Боснићу на несебичном труду и дару,  а директору школе Страхињи Благојевићу и свим запосленима,  упутио речи разумевања и саосећања јер као што знамо нимало није лако васпитавати, учити и радити са младим нараштајима овога народа.

У 18 часова Светосавска академија почела је Вечерњим богослужењем које су служили протојереј Богдан Михајловић, и јереј Марко Симић. Затим  се припремљеном беседом, народу обратио ђакон Светогор Сандић, у којој се истиче да српски народ не тражи другог вођу сем Светога Саве, јер је он вођа правог пута, пута који води у Живот Вечни. После Вечерњег богослужења извршен је обред резања славсkих колача, а потом оно најлепше, и за неке најзанимљивије , дечије рецитације.  Вероучитељи Димитрије Милановић, Бранка Јованчевић и ђакон Светогор Сандић, спремили су седамдесеторо деце која су рецитовала, а још је било много деце која нису учествовала у програму. Када је завршен програм протојереј-ставрофор Миле Јокић је делио деци светосавске пакетиће, којих је било довољно за све. Велика је радост и срећа приметна код деце која су дошла у цркву и Светом Сави узнели молитве у стиховима, и тако своје родитеље и сав народ обрадовали, и љубављу испнили срца наша.

У време кад се као народ разједињујемо, раздвајамо,  слога нам је потребнија него икада, али слога у Христу, слога светосавска, слога породична, и зато завапимо, и умолимо:

Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози !

Текст и фотографије ђакон Светогор Сандић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *