Прослава Светог Саве на Богословском факултету

Светосавској академији присуствовали Патријарх српски г. Иринеј, представници Београдског универзитета и католичких богословских факултета из Љубљане и Загреба.

Празник Светог Саве, првог српског Архиепископа, 27. јануара 2017. године на Православном богословском факултету у Београду молитвено је прослављен у капели Факултета светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније.

После прочитаног зачала светог Јевађеља, епископ Арсеније произнео је празнично слово о овом великом српском светитељу, наглашавајући његов подвижнички живот и допринос Српској Православној Цркви. Епископ Арсеније је поручио да се не одричемо пута којим нас је Свети Сава повео, ни вредности које нам је оставио – Господа Исуса Христа.

Након свете архијерејске Литургије преломљен је славски колач са овогодишњим домаћином славе г. Јовицом Павловићем.

Славље је настављено под сводовима факултета свечаном Светосавском академијом на којој су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, представници Београдске надбискупије, представници Београдског универзитета, представници католичких богословских факултета из Љубљане и Загреба, декани других факултета, продекани, професори и студенти. Патријарх Иринеј се по поздравним речима декана факултета протојереја ставрофора проф. др Предрага Пузовића обратио присутнима, честитајући славу студентима, професорима и свечарима, позивајући нас да по угледу на Светог Саву негујемо науку коју је утемељио и да и ми сведочимо о Богу и својој вери.

Поздравни говор одржали су и гђа Нада Ковачевић, проректор Београдског универзитета, проф. др Марио Цифрак, декан Католичког богословног факултета Свеучилишта у Загребу и проф. др Роберт Петковшек, декан Католичког богословског факултета из Љубљане. Светосавску беседу о Савиној васељенској и црквеносаборној свести и црквеној аутокефалности, коју нам је милошћу Божјом и његовим подвигом даровао, произнео је јереј др Зоран Деврња, доцент на катедри за канонско право Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Културно-уметнички део програма увеличали су гласови хора Православног богословског факултета и београдски гудачки квартет „Интермецо“. У склопу академске прославе извршено је свечано уручење диплома дипломираним теолозима, након чега је свечаност завршена уз тактове химне Светом Сави и уз пригодно послужење.

Извор: Православни богословски факултет Универзитета у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *