Прослављени Божићни празници у Буђановцима

На Бадњи дан 6. јануара 2017. године у Буђановцима испред храма Св. Архангела Гаврила група парохијана буђановачке парохије су заједно са својим новим парохом, јерејем Ђорђем Санчанином кренули у суседно село Никинце у шуму по бадњак. Дошавши у никиначку шуму у присуству надлежног шумара приступили смо сечењу бадњака, као и његовој припреми за даље освећење и дељење верном народу. Радост је велика што се  позиву за организовани одлазак по бадњак одазвао велики број парохијана и тако по први пут у последњих 15 година заједно с парохијским свештеником на Бадњи дан ишло организовано по бадњак.

На Бадње вече наш храм је био пун православних хришћана свих генерација. После вечерњег богослужења, отац Ђорђе је у својој беседи нагласио значај најрадоснијег хришћанског празника – Рођења Христовог, Божића. Након беседе уследиле су награде које је нови парох организовао. Малишани који су дошли су у свети храм те Бадње вечери су почашћени с пакетићима које су донирали чланови црквеног одбора с надлежним свештеником, затим су ученици веронауке који су били најредовнији на светим богослужењима од септембра месеца, најредовнији на часовима веронауке и који су показали знање и труд из православног катихизиса, добили дипломе, духовне књижице и велике иконе. Издвојили смо 5 ученика који су добили иконе, а то су:

  1. Марија Смиљанић, ученица седмог разреда, (икона Св.Николе)
  2. Тамара Милинковић, ученица седмог разреда (икона Св.Великомученика Георгија)
  3. Богољуб Петровић ,ученик шестог разреда, (икона Ђурђица)
  4. Никола Јовановић, ученик шестог разреда, (икона Св.Николе)
  5. Милица Панић, ученица шестог разреда, (икона Пресвете Богородице).

Божићну помоћ у износу од 5.000,оо динара доделили смо Светозару Војновићу, вероучитељу и појцу нашег светог храма, коме је помоћ у овом тренутку веома потребна. Потом су ђаци шестог и седмог разреда извели божићну представу „Божић, Божић благи дан“  коју је саставио парох буђановачки и вероучитељ јереј Ђорђе Санчанин.

Након одржане представе осветили смо Бадњак и поделили мале бадњаке присутним верницима, који су почашћени коктел пецивом у светоме храму. Затим смо сви заједно кренули ка „бездану“ месту где се традиционално пали бадњак и исти запалили. Црквени одборници су се потрудили да скувају вино и ракију за све присутне.

На јутрењу у 05 часова је било 47 православних парохијана, а на светој Литургији је била мало мања посета и на истим богослужењима је прочитана Божићна посланица нашег Патријарха Господина Иринеја.

На тексту и фотографијама захваљујемо се јереју Ђорђу Санчанину, пароху буђановачком.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *