Патријарх Кирил осветио храм у Москви

У Недељу пред Рођење Христово Предстојатељ Руске Цркве осветио је храм Успења Пресвете Богородице у Москви и савршио Литургију у новосвећеном храму. Освећена су три престола: средишњи у част Успења Пресвете Богородице, десни (јужни) у част Светог Николаја, Архиепископа мирликијског, и леви престо (северни) у част светог Спиридона Тримитунског.

Саслуживали су Митрополит истрински Арсеније, први викар Патријарха московског и све Русије; Архиепископ солнечногорски Сергије, руководилац  Административног секретаријата Московске Патријаршије; Епископ подолски Тихон и Епископ воскресенски Сава, први заманик директора Одсека по питањима Московске Патријаршије, као и велики број свештеника и ђакона.

Певао је мушки хор „Протос“ чији је диригент А. И. Волошчук. На Малом хору је старешина овог храма удостојен права ношења напрсног крста са украсима.

На сугубој јектенији произнета је молитва за мир у Украјини. Рукоположен је и један ђакон у презвитерски чин. Проповед је прознео протојереј Владимир Стасјук, док је протојереј Тимотеј Гонтар, старешина храма, поздравио Свјатјејшег Патријарха и подарио му икону Светог Николаја Чудотворца. Са своје стране Предстојатељ Руске Цркве подарио је храму икону Светог равноапостолног великог кнеза Владимира. Архиепископ можајски Григорије, викар Московске епархије, награђен је орденом Преподобног Серафима Саровског I степена, а поводом 75-годишњице рођења. Проповедао је Првојерарх Руске Цркве-

Храм је подигнут у 16. веку. Садашње здање је изграђено по пројекту француског архитекте Н.Н. Леграна 1791-1799.  Унутрашње украшавање је било завршено 1806. године. Храм је подигнут у стилу московског класицизма. Године 1932. храм је затворен и наредних година у њему је било више установа. Унутрашњи намештај је уништен, избијени су првобитни прозори, скинути крстови с купола итд. После 70 година храм је враћен у хаварисаном стању. Године 2001. одслужено је мало освећење храма у част Светог Николаја и 22. маја одслужена је прва Литургија.

Извор: Патриархиа.ру (превод Информативна служба СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *