Прослава Светог Спиридона Чудотворца у Трсту

Ове године, слава храма Светог Спиридона у Трсту увеличана је и свечано прослављена учешћем Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и надлежног Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја.

Свечаним вечерњим богослужењем са петохлебицом началствовао је митрполит Порфирије уз салуживање архимандрита Григорија Милијариса, старешине грчког храма Светог Николе у Трсту, протојереја-ставрофора Томе Ћирковића, старешине храма Светог Саве у Копру, протојереја Владимира Мељничука, свештеника Руске Православне Цркве у Удинама, надлежног пароха протојереја-ставрофора Рашка Радовића и ђакона Драгана Радића из Загреба.

Певао је мешовити храмовни хор којим је дириговала проф. Ана Каире. Певницу је водио владика Андреј уз протојереја Ненада Михајловића и ђакона Филипа Милуновића из Беча. У свечаном богослужењу узео је учешћа велики број верника из Трста и околине као и значајан број Италијана. У духу традиционално добрих односа, вечерњем богослужењу присуствовали су Надбискуп тршћански монсињор Ђампаоло Крепалди, у пратњи великодостојника Пјеремилија Салвадеја и Етора Малнатија, градоначелник Трста г. Роберто Дипијаца, заменика др Риналдо Арђентијери из тршћанскe Префектуре, регионални одборник за културу и спорт г. Ђани Торенти, представник Финансијске управе у Трсту г. Даниеле Мескини, као и конзул Републике Србије у Трсту г. Љубомир Мирковић, председник Грчке православне општине г. Стилијанос Рицос и други представници локалних и регионалних власти.

На крају вечерњег богослужења, Његово Преосвештенство г. Андреј је срдачно поздравио Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија изразивши топлу благодарност на учешћу у слави храма Светог Спиридона Чудотворца у Трсту. Владика је честитао славу верном народу Трста и поздравио уважене госте честитајући Италијанима Божићне празнике, у првом реду Надбискупу тршћанском и градоначелнику Трста. Пошто је владика Андреј представио народу и гостима митрополита Порфирија умоливши га да вернима упути поучно слово, владика Порфирије је одржао надахнуту беседу о заједници Бога и човека коју су на најбољи начин остварили светитељи Цркве указујући на пример Светог Спиридона Тримитунског, заштитника Црквене општине тршћанске. На крају, Митрополит је поделио благословене хлебове уваженим гостима и народу.

После богосллужбеног дела у храму, у организацији Црквене општине приређен је традиционални пријем у свечаној сали Црквене општине. Владика Андреј је, уз топле речи захвалности митрополиту Порфирију, поздравио градоначелника и руководство Црквене општине у Трсту, а затим на италијанском језику упознао присутне о личности, значају и улози митрополита Порфирија у Цркви, нашем народу, као и у читавом православном свету. Затим је умолио Митрополита да се кратком поуком обрати присутнима. Митрополит Порфирије је, у то име, најпре срдачно поздравио владику Андреја захваливши му на позиву да богослужи у велелепном храму Светог Спиридона баш о храмовној слави. Затим је поздравио градоначелника, председника и све братственике Црквене општине, надлежног пароха, парохијане и све госте одрживши пригодну беседу.

После пријема приређена је свечана вечера у част митрополита Порфирија и владике Андреја за свештенослужитеље и госте у реномираном ресторану Континентале.

Потом су владика Андреј и прота Рашко присуствовали свечаној поноћној Божићној миси у Катедралном храму Светог мученика Јуста коју је предводио Преузвишени Надбискуп тршћански. Монсињор Ђампаоло Крепалди је током службе поздравио Владику и православну пратњу срдачно изразивши захвалност на већ традиционалном учешћу православног Епископа на свечаној поноћној Божићној миси у Трсту.

Сутрадан, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство г. Порфирије, уз салуживање владике Андреја и протојереја-ставрофора Слободана Милуновића из Минхена, протојереја-ставрофора Томе Ћирковића из Копра, протојереја-ставрофора Ненада Михајловића из Беча, надлежног проте Рашка Радовића и ђакона Филипа Милуновића.

Певао је мешовити храмовни хор којим је дириговала проф. Ана Каире. Храм је био испуњен верним народом из Трста и околине, Словеније и Истре. Велики део народа је приступио светом причешћу. Митрополит Порфирије је надахнуто беседио на тему празника. После заамовне молитве извршен је славски обред освећења кољива славског колача. На крају је владика Андреј љубазно захвалио митрополиту Порфирију, свештенству и Црквеној општини на дивно приређеној значајној свечаности.

У сали Ристо Шкуљевић приређен је славски ручак за уважене госте и народ. Током ручка, у пригодно време, владика Андреј је још једном поздравио митрополита Порфирија и сав народ поделивши архипастирски благослов народу и изразивши благодарност Богу и захвалност свима који су организовали дивну и незаборавну свечаност која је одисала радошћу и братољубљем.

извор сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *